Avoin Ministeriö tuo lainvalmistelun kansalaisten tasolle

Olin eilen Ravintola Kappelissa mukana perustamassa Avoin Ministeriö ry:tä. En ole koskaan aikaisemmin ollut perustamassa yhdistystä ja oli hienoa päästä allekirjoittamaan perustamiskirja. Tässä tapauksessa se tuntui jotenkin erityisen hienolta, kun emme ole vain perustamassa yhtä uutta yhdistystä tähän yhdistyksiä pullistelevaan maahamme, vaan toivottavasti tekemässä historiaa.

Avoin ministeriö on puoluepoliittisesti ja ideologisesti sitoutumaton netissä toimiva palvelu, jonka tarkoituksena on auttaa kansalaisia aktiivisesti muuttamaan lakeja avoimempaan ja oikeudenmukaisempaan suuntaan kansalaisaloitteiden avulla. Avoin Ministeriö toimii vapaaehtoispohjaisesti ja tarkoitus on yhdessä muokata aloitteet niin hyviksi kuin mahdollista. Samalla kerätään alustavaa kannatusta ja jopa asiantuntijakommentteja. Ja kaikki tämä siis yhdessä aktiivisten osallistujien ja talkoolaisten voimin. Kun lakialoite on yhdessä todettu riittävän hyväksi ja suosituksi, voidaan alkaa kerätä nimiä kansalaisaloitteeseen.

Avoimen ministeriön tavoitteena on:

  • Tuoda laadukkaita hyvin perusteltuja lakiehdotuksia eduskunnan käsittelyyn varmistaen, että kansalaisaloitteet eivät jää käsittelemättä eduskunnassa vajavaisen valmistelun ja tiedon puutteen takia.
  • Asiantuntijuuden, tutkimuksen ja tiedon korostaminen julkisessa keskustelussa ja lainvalmistelussa.
  • Toimintamallin luominen, esikuvaksi varsinaisten ministeriöiden lainvalmistelutyön muuttamiselle avoimempaan ja osallistavampaan suuntaan.

Avoin Ministeriö on ollut olemassa jo useita viikkoja, mutta yhdistys perustettiin vasta nyt. Yhdistyksen perustaminen osoittautui välttämättömäksi. Tähän asti kaikki hommat on hoidettu talkoovoimin ja lahjoituksin, mutta nyt olemme siirtymässä vaiheeseen jossa tarvitaan nimenkirjoitusoikeus. Yllätys yllätys esimerkiksi pankit ja teleoperaattorit eivät tee sopimuksia epämääräisten talkooporukoiden kanssa, mutta yhdistysten kanssa kyllä. Ja nyt meillä on yhdistys.

Uskomatonta, että idea Avoimesta Ministeriöstä tuli Joonas Pekkasen päähän vasta viime vuoden joulukuussa ja nyt ollaan jo tässä: Facebook-ryhmässä on 160 jäsentä ja eilen meitä taisi olla paikalla 26 allekirjoittamassa perustamiskirjaa. On hienoa olla mukana toiminnassa joka lisää byrokratian avoimuutta tuomalla lainvalmistelun kansalaisten tasolle. Pidän myös erityisesti siitä, että kuka tahansa voi osallistua ideoimalla lakialoitteita, kommentoimalla tai äänestämällä sivustolla lakialoitteiden puolesta tai niitä vastaan. Ja koko toimintaa leimaa vahva vapaaehtoisuus ja ihmisten halu olla mukana. Tulee olemaan hieno tunne, kun ensimmäinen kansalaisaloite kerää yli 50 000 nimeä ja voidaan jättää oikeusministeriölle. Herää kysymys, mikä aloite mahtaa olla se historiallinen ensimmäinen kansalaisaloite ja kerätäänkö nimet Avoimen Ministeriön kautta? Jännittävää.