Kuka päättää minun verorahoistani?

– Kuinka moni teistä tietää paljonko maksatte kunnallisveroja?

Kysymys väreili huoneessa eikä kukaan oikein osannut vastata. Yhdessä todettiin, että ehkä joskus tuli katsottua nettipalvelu verokuitista jotain, mutta kukaan ei muistanut paljonko veroista meni oikeastaan kunnalle. Sen tiesin itse, että kunnallisvero Helsingissä on 18,5%. Kun rupesin ajattelemaan asiaa tajusin, etten ollut lainkaan varma miten se palkkatuloistani verotettiin. Keskustelu jatkui muihin aiheisiin, mutta asia jäi vaivaamaan.

Kotona kaivoin palkkakuittini esiin. Siinä puhuttiin vain ansioveroprosentista, sairaspäivärahoista sekä työeläkemaksuista; missään ei näkynyt kunnallisveroa. En saanut vastausta ja asia unohtui. Sitten postiluukusta kolahti esitäytetty veroilmoitus. Tutkiessani sitä huomasin kummallisen asian, en löytänyt mistään kohtaa ansiovero tai tulovero, mutta kunnallisveron kohdalla oli iso summa. Silloin ja vasta silloin tajusin, että olen sen verran pienituloinen, että maksan palkastani vain kunnallisveron. Minun palkastani ei mene senttiäkään suoraan valtiolle. Välillisesti maksan toki veroa esimerkiksi alv:n muodossa.

Tosiasiassa tiesin, että valtio alkaa verottaa vasta 28 000 euron vuosiansioilla, mutta senkin tiedon olen oppinut vasta viime talvena. Sitä paitsi, en ikinä muista omaa vuosiansiotani (kiitos pätkätöiden) joten en ollut tullut ajatelleeksi, että kuulun itse tähän pienituloisten joukkoon joita valtio ei verota. Ja olenhan koko ajan maksanut ansioveroa (ainakin palkkakuitin mukaan), joten en vain ole tullut ajatelleeksi mitä se oikeastaan tarkoittaa. Kunnallisverolle en ollut suonut ajatustakaan. En kerta kaikkiaan ollut tajunnut, että maksamani ansiovero on yhtä kuin kunnallisvero.

Myönnän, että kun tajusin koko tämä asian, tunsin oloni tyhmäksi. Minä, 33 vuoden kypsässä iässä oleva akateemisesti koulutettu, poliittisesti aktiivinen ihminen en tiedä miten maksamani verot jakautuvat. Mutta sitten aloin pohtia kuinka moni oikeastaan tietää? Veikkaan, että jos olisin esittänyt kysymyksen ystävilleni, harva olisi osannut kertoa paljonko kunnallisveroa on vuonna 2011 maksanut. Olisitko itse tiennyt?

Kun olen omille lapsilleni selittänyt mitä verot oikein ovat, olen kertonut, että verorahoilla maksetaan ilmainen koulutus, kouluruoka, päivähoito, kirjastot ja terveydenhoito. Onkin vähän hölmöä, että vaikka me kaikki varmasti tiedämme mitä maksamillamme verorahoilla rahoitetaan, emme välttämättä tule ajatelleeksi mihin rahat palkastamme oikeastaan menevät ja kuka niistä päättää siinä välissä. Minun rahoistani päättävät Helsingin kaupungin valtuutetut, lautakuntien jäsenet ja virkamiehet. Olen jotenkin vääristyneesti ajatellut, että minun verorahani menevät valtiovarainministeriöön ja ne ovat mukana siinä jaossa, jonka hallitus budjettineuvotteluissaan tekee. Eivät ole. Suurituloisilla tai suurempituloisilla tilanne on tietysti toinen, mutta heidänkin veronsa jakautuvat kunnallisveroon ja valtiolle menevään ansioveroon.

Kannattaa tarkistaa omasta veroilmoituksesta paljonko itse maksat kunnallisveroja. Summa saattaa yllättää. Asia kannattaa myös pitää mielessä ensi syksyn kunnallisvaaleissa. Niissä vaaleissa valitaan ne ihmiset jotka päättävät minun maksamistani verorahoista ja minulle ei ainakaan ole yhdentekevää mihin rahat käytetään.

Kuva ja tarkemmat selitykset siitä miten palkka jakautuu veroihin ja maksuihin löytyvät Veronmaksajien ksekusliiton sivuilta.