Kysymyksiä äänestäjiltä osa 2

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä johtuen niin valtion minimoidusta tuesta kuin Helsingin Energian vuosisumman poistumisesta kaupunginhallitus esittää joko keskustakirjaston rakentamista tai lähikirjastoverkoston kaventamista? Kumpaa äänestät?

Minusta meillä voi olla molemmat. Kirjasto on niin hieno laitos ja kaupunkilaiset ovat odottaneet keskustakirjastoa niin pitkään, että olisi todella harmi jos hankkeesta päätettäisiin luopua. Jos kuitenkin joutuisin tilanteeseen, jossa lähikirjastot ja keskustakirjasto ovat vastakkain, valitsisin lähikirjastot. Tiedän kuitenkin, että me vihreät taistelemme molempien puolesta.

Keskustakirjasto on syytä rakentaa vaikka valtiolta tai muulta ulkopuoliselta rahoittajalta ei saataisi 50% rahoitusta. Kyllä/Ei/pidempi vastaus?

Minä kyllä todella haluan keskustakirjaston. Jos valtio ei lähde tukemaan hanketta isosti, olemme tietysti hankalassa tilanteessa, mutta jaksan uskoa, että rahoitus keskustakirjastolle löytyy. En myöskään ole valmis asettamaan keskustakirjastoa ja lähikirjastoverkkoa vastakkain. Minusta meillä pitää olla varaa molempiin. Kirjasto on hieno ja tarpeellinen laitos ja Helsinki ansaitsee keskustakirjaston.

Helsingin Yleiskaavassa 2002 julkisten viheralueiden (virkitysalue) pinta-alan väheneminen seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana on merkitty noin 3% suuruiseksi sisältäen mm. Kivinokan asuntoaluevarauksen ja Keskuspuiston tonttivarauksia mm. Lääkärinkadun pohjoispäässä. Alkavalla valtuustokaudella uusi yleiskaava tullee valtuustokäsittelyyn. Hyväksytkö erittäin todennäköisesti kaavaassa esitettävät viheralueiden siirrot asuintuotantoon? Jatkokysymys – Voiko Helsinki enää kasvaa viheralueilleen; jos voi, niin miksi ja minne?

En hyväksy viheralueiden kaavoittamista asuinkäyttöön, varsinkaan Kivinokkaa tai Keskuspuistoa (vaikka Lääkärinkadun kulma ei virallisesti kaavassa olekaan Keskuspuistoa, on se sitä alueen asukkaille). Meillä on Helsingissä paljon paikkoja joissa on varaa tiivistää rakentamista, mutta niiden vastapainoksi tarvitaan kunnolliset viheralueet ja niiden puolesta olen valmis taistelemaan.

Ilmainen joukkoliikenne ei lie realistista, mutta ehdotettu vyöhykemalli ei ole tasavertainen eikä välttämättä lisää joukkoliikenteen suosiota. Kannatatko Tukholman mallin mukaista yhden hinnan lippua(päivä, viikko, kuukausi), jossa kertamatka on sidottu matkan mittaan – ei aikaan?

En osaa sanoa. HSL:n lippu- ja vyöhyke-uudistus on vielä kesken joten on vaikea arvioida mikä olisi paras tapa toimia. En itsekään usko ilmaisen joukkoliikenteen toteutuvan. Minusta tärkeintä on saada sujuva, kattava ja edullinen joukkoliikenne jotta se on todellinen vaihtoehto autoilulle.

Kannatatko pääkaupunkiseudun yhdistymistä?

Kannatan. Pääkaupunkiseudun kaupunkien jatkuva kilpailu rikkaista veronmaksajista aiheuttaa jo nyt ongelmia. Kaupunkien yhdistäminen selkeyttäisi suuria linjoja, mutta yksi iso metropolikaupunki on myös niin iso, että silloin olisi välttämätöntä lisätä lähidemokratiaa esimerkiksi vaaleilla valituilla kaupunginosavaltuustoilla.

Kannatatko pyöräteiden lisäämistä ja pyöräkaistojen merkintää ajokaistoille?

Kannatan sitä, että pyörätieverkosto on kattava ja katkematon. Lasten kanssa pyöräillessä nämä katkokset aiheuttavat erityisen paljon vaaratilanteita. Kaikista parasta olisi, jos pyöräväylät olisivat omalla tasollaan jalkakäytävän ja ajokaistan välissä, mutta jos se ei ole mahdollista, olisi pyöräkaista ajotien laidassa nykyistä parempi vaihtoehto.

Helsingin pyörätieverkoston laajentamista ja kehittämistä pitää jatkaa. Kyllä/Ei/pidempi vastaus?

Ehdottomasti kyllä. Itse pyöräilen paljon ja erityisesti perheen kanssa pyöräillessä sitä huomaa pyörätieverkostomme katkonaisuuden. Meillä pitää olla kattava ja katkeamaton pyörätieverkosto. Kun teemme pyöräilystä oikeasti houkuttelevan ja helpon vaihtoehdon, lisääntyy pyöräily vielä entisestään.

Tuleeko keskustatunnelin suunnitteluminen käynnistää uudelleen; jos tulee, niin miksi?

Ei missään tapauksessa. Meidän ei pidä laittaa enää yhtään lisää rahaa autoilun edistämiseen.

Kannatatko ryhmäpäätöksiä?

Itse pidän vihreiden tapaa hyvänä. Ryhmä keskustelee asiasta ja muodostaa yhteisen kannan, mutta jos joku kokee, että omatunto vaatii äänestämään toisin, se suodaan hänelle. Tässä tärkeintä on avoimuus, ja johdonmukaisuus.

Helsinkiin voi ja suorastaan pitää rakentaa korkeita asuintaloja niille sopiville paikoille. Kyllä/Ei/pidempi vastaus?

Kyllä, mutta en halua korkeita taloja ihan mihin tahansa. Minusta nykyinen suunnitelma siitä, että korkeita rakennuksia tulisi Kalasatamaan ja Keski-Pasilaan on hyvä. Ajatus korkeiden rakennusten keskittämisestä tuntuu järkevältä.