Pariisin tuliaiset 2/2

Olimme kesällä perheen kanssa melkein kaksi viikkoa Pariisissa. Tässä ja edellisessä postauksessa muutamia asioita joissa Helsingin tulisi ottaa mallia Pariisista, tai ainakin ideoita.

Katutaide

Tiedän, että suurin osa Pariisin katutaiteesta on laitonta. Mutta en anna sen nyt häiritä, sillä katutaide ilahduttaa mieltäni niin paljon joka kerran kun sitä vain näenkin. Ihan parasta Pariisissa olikin kävellä perheen kanssa vain ympäriinsä ja bongata erilaisia töitä. Niitä saattoi olla talon seinässä,

kivijalassa,

asfaltissa tai liikennemerkeissä.

Parhaimmillaan ne ovat kantaaottavia ja oivaltavia.

Toisinaan taas vain samankaltaisten teosten suunnaton määrä saa hengästymään. Toivoisin, että Helsingissä ymmärrettäisiin katutaiteen asukkaita piristävä vaikutus ja tehtäisiin enemmän pieniä hauskoja yksityiskohtia kaupunkiimme. Laillisesti tietenkin.

Kivijalkakaupat ja –ravintolat

Pariisi on kaupunki joka kuhisee elämää. Toki se johtuu sen suuresta asukasmäärästä, mutta myös tiiviistä rakentamisesta. Kadut ovat välillä niin kapeita, ettei tuulen värekään kulje niillä ja äänet kaikuvat hassusti – kuin olisi sisätiloissa. Kesäisessä Pariisissa tuntui, että koko elämä tulvi kaduille. Hedelmäkauppiaiden värikkäät torimaiset röykkiöt, juustokauppiaan kylmäkärry, terassit joille kannetaan lisää ja lisää tuoleja sitä mukaan, kun ihmiset haluavat tulla syömään. Vaatekauppiaat, kirjakauppiaat, kenkäkauppiaat – kaikenlaiset kauppiaat levittäytyivät kaduille. Ja tietysti ihmiset.Tapahtumien osalta on kyllä todettava, että Helsinki on kirinyt hienosti muita kaupunkeja. Erilaiset ravintolapäivät ja siivouspäivät, Kallio Block Partyt, kaupunginosatapahtumat, WDC-tapahtumat ja tuleva toisilta oppimisen festivaali Koulu takaavat, että Helsingistä ei tekeminen lopu.

Pariisi on täysin erilainen kaupunki kuin Helsinki, mutta ei ole mahdotonta, että poimisimme näitä muutamia asioita Helsinkiinkin. Se mitä ehkä eniten tännekin kaipaan, on juuri se, että ihmiset eivät sulkeudu omiin koteihinsa elämään elämäänsä, vaan kaupunki on elämistä varten.

Edellinen kirjoitus Pariisin tuliaiset 1/2 käsitteli pyöräilyä ja metroa.