Puheeni puoluevaltuuskunnassa: Varhaiskasvatuslaki

Rakkaat valtuuskuntatoverit, puheenjohtaja

Haluan kiittää hallitusta rohkeasta päätöksestä jakaa kotihoidontuki vanhempien kesken. Se oli rohkea teko tasa-arvon puolesta.

Ja vaikka kannatan sitä, että jatkossakin pienet lapset saa hoitaa kotona, haluaisin nyt puhua valmistelussa olevasta varhaiskasvatuslaista.

Minun suurin pelkoni on se, että laadukas varhaiskasvatus vesittyy ja pian viemme lapsemme hoitoon IKEAn lapsiparkki-tyyppisiin päivähoitoloihin.

Nykyinen varhaiskasvatuslaki on 40 vuotta vanha ja se tehtiin aikanaan vanhempien etu mielessä. Nyt toivoisin, että uusi laki tehdään lapsen etu edellä.

Kun lakia kerran uudistetaan n. 40 vuoden välein, on tärkeää muistaa, että vaikka nyt on taloudellisesti tiukkaa, tehdään laki tulevaisuus mielessämme.

Toivon, että laki ottaa kantaa ryhmäkokoihin, pedagokisesti pätevän henkilöstön määrään eli montako lastentarhanopettajaa ryhmässä on ja siihen kirjataan tavoitteita ja laadun määritelmiä.

Toivon myös, että lain kustannusvaikutukset tunnistetaan. Laadukas varhaiskasvatus maksaa, mutta se on parasta mitä parhainta ennaltaehkäisyä eriarvoistumista vastaan. Yhdysvaltalainen talousnobelisti James J. Heckman on todennut, että dollarin panostus varhaiskasvatukseen, tuottaa sen seitsemänkertaisena takaisin.

Ja vielä tähän loppuun, koska sosiaalinen media vaati puhetta roboteista, niin kysyisinkin teiltä arvoisat vihreät toverit: haluatteko te, että tulevaisuudessa lastanne lohduttaa päiväkodissa robotti? Ottaa syliin ja sanoo, että kaikki on hyvin?