Pyöräily lasten kanssa aiheuttaa vaaratilanteita

Pyöräilystä keskustellaan. Yksi näkökulma vain uupuu: myös lapset ja nuoret pyöräilevät. Tai pyöräilisi­vät, jos se tehtäisiin helpoksi ja houkuttelevaksi vaihtoehdoksi.

Olen kolmen lapsen äiti ja törmännyt useisiin ongelmiin lasten kanssa pyöräillessäni. Kun lapsi siirtyy kyydistä oman pyörän selkään, liikennesääntöjen ja pyöräilykulttuurin opetus alkaa. Se on vain tehty mel­ko haastavaksi.

Pyörätiellä kaikki menee hyvin, mutta kun saavutaan paikkaan, jossa pyörätietä ei ole, vanhempi joutuu siirtymään ajoväylälle ja lapsen pitäisi selvitä yksin jalkakäytävällä. Alle 12-vuotias kun saa ajaa jalka­käytävällä.

Tähän tilanteeseen liittyy lukemattomia vaaratilanteita, ja siksi usein näkeekin vanhempien ajavan lain­vastaisesti jalkakäytävällä lapsensa kanssa.

Toinen juttu ovat sitten 12-vuotta täyttäneet, jotka joutuvat siirtymään jalkakäytävältä autotielle. Ymmär­rän kyllä, etteivät nuoret voi terrorisoida jalkakäytäviä ajamalla jalankulkijoiden seassa, mutta kun suurin osa aikuisistakaan ei uskaltaudu vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla autojen sekaan, miten pienikokoisilta 12-vuotiailta voidaan olettaa moista?

Kaupunkimme on ihailtavasti muuttumassa oikeaksi pyöräilykaupungiksi, mutta parannettavaa on vielä paljon. Tilanne parantuisi kaikkien, myös lasten ja nuorten, osalta huomattavasti, jos varmistaisimme pyörätieverkostomme katkeamattomuuden, varsinkin vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla.

Olisi myös tärkeää, että lapsia kannustettaisiin käyttämään pyörää ja he saisivat riittävän pyöräilykasva­tuksen osana koulujen liikennekasvatusta.

Toivon myös, että uusia pyöräteitä ja -väyliä suunniteltaessa nuoret pyöräilijät otetaan huomioon

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivuilla 20.6.2012