Turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen tukeminen for dummies

Rautatientorilla on turvapaikanhakijoiden mielenosoitus, jossa olen käynyt pari kertaa, mutta on tuntunut vaikealta auttaa ja osoittaa tukeni. En ole tiennyt mitä tehdä, miten toimia. Olen perinteisen suomalainen siinä, että haluaisin osoittaa tukeni, mutta en tiedä miten sen oikein tekisin ja missään tapauksessa en halua tehdä asioita väärin tai astua turvapaikanhakijoiden varpaille, kyseessä kun on heidän mielenosoituksensa.

Tänään leirissä järjestettiin info juuri kaltaisilleni varovaisille, halukkaille tukijoille. Leirissä oli havahduttu siihen, että me suomalaiset emme ole kovin omaehtoisia, vaan tarvitsemme selkeät ohjeet ja listan. Sellaisia meille siis jaettiin.

Mitä meiltä suomalaisilta toivotaan? Leirillä on päätetty, että tässä mielenosoituksessa ei menetetä toivoa. Jos yksi meinaa menettää toivonsa, yhdessä yritetään taas uskoa parempaan huomiseen. Siksi turvapaikanhakijat toivoivat kaikista eniten suomalaisten läsnäoloa ja myötätuntoa.

  1. Läsnäolo. Leiriläiset toivovat, että paikalla olisi aina myös suomalaisia. He eivät pysty kommunikoimaan suomeksi ja suomalaisista on paljon apua erilaisissa hankalissa tilanteissa, joita leirillä kyllä riittää. Läsnäoloa kaivattiin niin päivällä kuin erityisesti yöllä. Lyhytkin käynti leirillä on toivottavaa. Suomalaisten tuki turvapaikanhakijoille valtavasti energiaa, toivoa ja voimaa jaksaa taistella.
  1. Jaa tietoisuutta. Turvapaikanhakijat haluavat jakaa tietoisuutta suomalaisille tilanteestaan ja mielenosoituksestaan. Siihen he tarvitsevat suomalaisia, jotka voivat jakaa tietoa sosiaalisessa mediassa, mutta myös ihan konkreettisesti heidän tekemiään esitteitä, joita jaetaan ennen kaikkea aamuisin, töihin kiiruhtaville suomalaisille. Jos siis koet, että ehtisit jonain aamuna mennä jakamaan esitteitä hetkeksi, ota yhteyttä leiriin, tulosta esitteitä ja mene jakamaan. Koska turvapaikanhakijat koetaan helposti pelottaviksi, tarvitaan esitteitä jakamaan nimenomaan meitä suomalaisia. Turvapaikanhakijat tulevat myös mielellään kouluihin, yliopistolle, erilaisiin tilaisuuksiin kertomaan tilanteestaan ja siitä miksi osoittavat mieltä. Ja tietenkin on tärkeää, että me kansalaiset pyrimme vaikuttamaan poliittisiin päättäjiimme.
  1. Yöpymispaikkoja. Turvapaikanhakijoita on ympäri Suomea ja toisinaan eri paikkakunnilla asuvat turvapaikanhakijat haluavat tulla osoittamaan tukensa leiriin ja heille täytyy löytää yöpaikka muutamaksi yöksi.
  1. Virkistystä ja viihdykettä. Turvapaikanhakijoiden mieliala ei aina jaksa pysyä korkealla. He ovat osoittaneet mieltään 10. helmikuuta lähtien ja vaikka päättäjät ovat käyneet heitä tapaamassa ja heidän delegaationsa on kutsuttu kertomaan tilanteesta, ei heidän vaatimuksensa ole juuri edenneet. Usko on välillä koetuksella ja vaikka toivoa on päätetty pitää yllä, on se toisinaan raskasta. Tästä syystä toiveena oli, että suomalaiset järjestäisivät turvapaikanhakijoille välillä viihdykettä ja rentoutumismahdollisuuksia. Heitä voi viedä vaikkapa keilaamaan, saunomaan tai elokuviin.
  1. Työpaikkoja. Ely-keskuksen sivuilta löytyy töitä joita voi tarjota turvapaikanhakijalle. Karu totuus on, että he tuskin tulevat saamaan Suomesta myönteistä turvapaikkapäätöstä. Sen sijaan työperäisen oleskeluluvan voi saada, jos löytää töitä. Meille sanottiin suoraan, että työpaikat ovat paras tapa pelastaa heidän henkensä.
  1. Kielten opetusta. Turvapaikanhakijat ovat sen verran realisteja, että ymmärtävät, ettei heidän tulevaisuutensa ole välttämättä Suomessa. Siksi heistä moni haluaa oppia mieluummin englantia kuin suomea. Toki osa heistä haluaa myös oppia suomea, joten sekä englannin, että suomen kielen opetus on tervetullutta.
  1. Keittiövuoro. Turvapaikanhakijoiden leirissä on jatkuvasti tarjolla teetä ja kahvia. Leirissä on myös kokki, joka valmistaa ruokaa leiriläisille. Pääosin näistä selvitään turvapaikanhakijoiden kesken, mutta toisinaan pieni tauko tekisi hyvää. Kannattaa kerätä pieni tiimi ja tarjota leiriläisille parin tunnin tauko teen ja kahvinkeitto vuoroon tai jos mahdollista, tulla valmistamaan heille ruokaa.

Ei tehdä auttamisesta ja tuen osoittamisesta turhan vaikeaa. Leirillä on hyvä tunnelma ja kun leiriin astuu, on välittömästi osa yhteisöä, ei vieras. Käydään osoittamassa tukemme ja levitetään tietoutta turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Leiriläiset ottavat meidät suomalaiset avosylin vastaan. Mennään paikalle, osoitetaan tukemme ja kysytään jos emme tiedä mitä voimme tehdä. Tutustutaan ja ollaan ihmisiä toinen toisillemme.